maanantai 2. maaliskuuta 2015

Aleksanterinleivokset

Tämä Venäjän keisari Aleksanteri ensimmäisen vierailun yhteydessä tarjoiltu leivos on makea, oikea sokerihiiren unelma. Varmuutta ei ole oliko leivos jo kehitelty ennen hänen vierailuaan ja nimetty vain hänen kunniakseen vai kehiteltiinkö leivos varta vasten hänen vierailunsa takia. Minun makuuni tämä leivos on kuitenkin aivan liian makea. Ohjeen sain tämän 30- kierroksen salaiselta leivontaystävältäni. Samanlainen ohje löytyy myös Ulla Svenskin Suomen lasten leivontakirjasta. Muuten ohjeen mukaisesti leivottuna tämä onnistui hyvin. Vain kuorrutetta jouduin hieman säätelemään. Veden määrä oli minusta liian suuri tomusokerin määrään verrattuna. Jos määrät olisivat grammoina olisi virhemarginaali mahdollisimman pieni. Kuviointi ei oikein nätisti asettunut, mutta menettelee :)







Aleksanterinleivokset

250 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
½ rkl vaniljasokeria
5 dl vehnäjauhoja

Täyte:
200 g omenamarmeladia

Kuorrutus:
2 dl mansikkatomusokeria
1 dl tomusokeria
½ dl vettä/ (Ulla Svenskin kirjassa sitruunamehua)
50 g tummaa suklaata


1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna vatkaten joukkoon.
2. Sekoita jauhot ja vaniljasokeri ja lisää ne taikinaan.
3. Taputtele taikina tasaisesti leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle.
4. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 15 minuuttia. Varo ettei pohja pala. Jäähdytä hieman ja leikkaa puoliksi.
5. Levitä toiselle puolelle omenamarmeladia ja siirrä toinen pohjapala päälle.
6. Sulata suklaata  ja laita se pieneen pursotinpussii tai pakastepussiin ja leikkaa pussin päähän pieni reikä.
7. Valmista kuorrute sekoittamalla tomusokerit ja lisää nestettä samalla vatkaten kunnes kuorrute on tasaista. Levitä kuorrute leivospohjan päälle ja tasoita lastalla.
8. Pursota suklaalla ohuita raitoja n. 5 cm:n välein kuorrutteen päälle. Vedä lopuksi hammastikulla suklaaviivojen poikki niin että muodostuu kauniita kuvioita

1 kommentti:

  1. Empä ole ikinä leiponut näitä mutta nämä näyttää hyviltä =)

    VastaaPoista