maanantai 5. tammikuuta 2015

Schwarzwaldin kääretorttu

Sly28- kierroksen sponsoripalkintona sain HerkkuLeivonta- lehtiä kaksi numeroa. Molemmissa on ollut useita todella hyviä ohjeita kokeiltavaksi. Viime vuoden viimeisestä numerosta löytyy tämä Schwarzwaldin kääretortun ohje. Jo useita vuosia sitten olin aikonut joskus kokeilla Schwarzwaldin kakkua (joka on tämänkin ohjeen innoittajana), mutta olin jo ehtinyt unohtaa. Onneksi lehti muistutti minua tästäkin kirsikan ja suklaan ihanuudesta. Muistaakseni myös Nami-hiiren blogissa järjestetyssä kääretorttukilpailussa oli tällainen ohje (ellei kyseessä ollut juuri sama ohje).





Schwarzwaldin kääretorttu

Pohja:
4 isoa kananmunaa
1 ½ dl sokeria
3/4 dl tummaa kaakaojauhetta
½ dl perunajauhoja
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
2 dl vispikermaa
145 g tummaa suklaata
2 isoa keltuaista
2 rkl sokeria
½ dl vettä
3/4  liivatelehteä
220 g kirsikkahilloa
175 g hapankirsikoita valutettuna (sokeriliemessä säilöttyjä)

Koristeluun:
n. 3 dl vispikermaa
tomusokeria
suklaalastuja/-rouhetta

Pohja:
Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon yhdistetyt kuivat aineet ja kääntele varovasti sekaisin. Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja levitä tasaiseksi. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa n. 8 minuuttia, Laita työtasolle reilu pala leivinpaperia ja ripottele päälle sokeria. Kumoa kypsä pohja paperille ja poista paistopaperi. Jäähdytä.

Täyte:
Laita liivate likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi ja nosta kylmään odottamaan. Paloittele suklaa ja sulatavarovasti välillä sekoitellen. Jätä suklaa odottamaan. Vaahdota keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kiehauta vesi ja lisää pehmennyt liivate. Sekoita, kunnes liivate on sulanut. Kaada kuuma liivateseos ohuena nauhana keltuaisvaahtoon koko ajan vispaten. Lisää sitten sulatettu suklaa ja sekoita hyvin sekaisin. Kääntele lopuksi sekaan kermavaahto. Nosta suklaamousse tarvittaessa hetkeksi kylmään jähmettymään, jotta moussea voi pursottaa.

Täyttäminen:
Siirrä mousse pursotinpussiin ja leikkaa pussin pää auki. Laita myös kirsikkahillo pursotinpussiin ja leikkaa pää auki. Pursota ensin suklaamousse viistoina raitoina jäähtyneelle pohjalle jättäen pienet raot raitojen väliin. Jätä taempaan reunaan n. 3 cm:n alue ilman täytettä. Täytä raot kirsikkahilloraidoilla. Nostele hapankirsikat hilloraitojen päälle. Rullaa leivinpaperia apuna käyttäen torttu rullalle ja tarkista, että saumakohta jää tortun alle. Jätä torttu leivinpaperin sisään paketoituna ja nosta kylmään muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään.

Koristelu:
Vaahdota kerma ja makeuta tomusokerilla. Nosta jähmettynyt torttu tarjoilualustalle ja levitä päälle ohut kerros kermavaahtoa. Leikkaa tortun päädyt siisteiksi. Ripottele päälle suklaarouhetta tai -lastuja. Pursota loppu kermavaahto tortun päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti