tiistai 23. syyskuuta 2014

Omenaa ja kanelia

Täältä tuleekin kerralla koko elokuun omenapaketissa tulleiden reseptien kokeilut. Nämä reseptit sain  tämän elo-lokakuun kestävän sly28- kierroksen salaiselta leivontaystävältäni. Ensi kuussa salaiseni ei enää olekaan salainen, sillä saan tietää kuka näiden kivojen reseptien lähettäjä on. Omenastruudelia olenkin joskus aikonut tehdä, mutta paistettujen rusinoiden maku on jarruttanut kokeilemista. Nyt oli kuitenkin "pakko" kokeilla kun sain reseptin paketissa. Yllätys, yllätys rusinat eivät maistuneetkaan samalta kuin maksalaatikossa tai pullassa. Hieman poikkesin parini ohjeesta, sillä tein taikinan itse. Netistä löysin taikinan ohjeen. Täytteen tein myös hieman eri tavalla. Parini ohjeessa täytteen aineet sekoitetaan kulhossa, mutta itse laitoin ainekset kerroksittain. Muuten oli oikein hyvä kokemus, mutta tarvitsen vielä harjoitusta, että saan siitä riittävän mehevän. Vai voitteko tässä asiassa viisaammat kertoa millainen struudelin kuuluu olla?





Omenastruudeli

1 pkt voitaikinaa tai

5 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 kananmuna
½ dl oljyä
1 ½ dl kylmää vettä

Täyte:
4 omenaa
1 dl hasselpähkinärouhetta
3/4 dl korppujauhoja
1 dl rusinoita
1 dl sokeria
1 ½ rkl kanelia
3/4 dl juoksevaa margariinia tai 50 g voita


1. Valmista ensin taikina: Sekoita jauhot ja suola. Lisää muna, öljy ja vesi. Sekoita tasaiseksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa kelmulla peitettynä n. tunnin.
2. Kuori ja poista siemenkodat omenoista. Viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi.
3. Kauli taikina jauhotetun leivinliinan päällä 35 x 45 cm:n levyksi. Ripottele levylle ensin korppujauhot. Levitä niiden päälle omenaviipaleet ja voitele voisulalla. Lisää sokeri, kaneli, rusinat ja pähkinärouhe. Kääri levy rullalle leivinliinan avulla. Nipistä päät kiinni ja taita rulla sarven muotoon. Voitele voisulalla.
4. Paista 30 minuuttia 200 asteessa.
5. Siivilöi jäähtyneen rullan päälle tomusokeria ja tarjoile vaniljakastikkeen kanssa.



Väliin juomaa näin syksyn kylmiin iltoihin. Tämä juoma on hyvää, jos pitää mausteisista mauista. Kommentteina kuului, että tulee mieleen pipari. Itse pidän teestä, mutta en ole oppinut juomaan mausteisia juomia kuten glögiä. Perheestäni löytyy kyllä myös mausteistenkin makujen kannattajia.





Chai- latte

4 dl vettä
2 kanelitankoa
2 kokonaista neilikkaa
1 tl kokonaisia kardemumman siemeniä
2 teepussia (chai, rooibos, yms)
½ dl hunajaa tai fariinisokeria
4 dl maitoa

Pinnalle:
1 dl maitoa


Keitä vettä ja mausteita hiljalleen kattilassa n. 10 minuuttia. Nosta levyltä ja lisää teepussit. Hauduta n 5 minuuttia. Mausta fariinisokerilla tai hunajalla ja lisää maito. Kuumenna. Vatkaa kuumennettu maito vaahdoksi. Siivilöi juoma kuumaa kestäviin laseihin. Lusikoi päälle maitovaahtoa ja ripottele pinnalle kanelia. Nauti heti.


Tässä taas yksi todella hyvä piirakka. Harmikseni en enää voi syödä sitrushedelmiä, mutta pikkuisen kyllä maistoin. Pohjassa on siirapin ansiosta kinuskiin vivahtava maku. Happamat omenat ja kirpeä sitruunatahna tuovat kivaa raikkautta. Kaiken kruunaisi kanelilla maustettu kermavaahto, mutta ilman sitäkin piiras on hyvää.






Sitruunan makuinen omenapiirakka

Pohja:
2 ½ dl vehnäjauhoja
4 rkl siirappia
125 g voita
2 dl manteleita

Täyte:
4 omenaa
2 dl Lemon curd- tahnaa


1. Sekoita jauhot, siirappi ja voi monitoimikoneessa. Rouhi mantelit karkeaksi rouheeksi ja lisää viimeiseksi.
2. Painele taikina piirakkavuokaan ja anna sen levätä kylmässä puoli tuntia.
3. Paista pohjaa 10 minuuttia 200 asteessa. (Itse laitoin pohjan päälle leivinpaperin ja sen päälle herneitä paiston ajaksi.)
4. Asettele viipaloidut omenat pohjan päälle ja paista 25 minuuttia 175 asteessa.
5. Levitä  sitruunatahna jäähtyneen piirakan päälle.
Tarjoa lisänä kermavaahtoa.

3 kommenttia:

  1. Kiitos vielä kerran mukavasta kolmesta kuukaudesta SLYn merkeissä. Olipa kiva tulla tutuksi näin SLYn kautta. Jään seurailemaan blogiasi.

    VastaaPoista
  2. Kiitos itsellesi. Oli mukava lähettää sinulle paketteja.

    VastaaPoista